flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оправдальний вирок – це не міф!

05 червня 2018, 16:23

На думку більшості спільноти, правові норми про оправдання в ході судового розгляду закріплені лише на папері. І суди не виносять такі вироки. Однак, принцип справедливого суду діє, а тому і надія на судову владу  вмирати не повинна!

Так, 29 травня 2018 року до Жовтневого районного суду м. Харкова з апеляційного суду Харківської області після розгляду апеляційної скарги прокурора повернулась кримінальна справа №639/8329/14-к за обвинуваченням харків’янина у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.388 КК України, а саме «незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешта, або яке описано чи підлягає конфіскації».
Останній звинувачувася у тому, що незважаючи на вжиті державним виконавцем заходи щодо арешту майна, зняв з обліків ДАІ та на підставі договору купівлі - продажу продав автомобіль, у зв’язку з чим того ж дня останній було переоформлено та зареєстровано на іншу особу, чим здійснив його відчудження.
Однак, під час досудового слідства та в судовому засіданні не встановлені дані про те коли, ким, на підставі якого процесуального документу та по якому виконавчому провадженню було накладено арешт на майно особи, а саме належний йому автомобіль. І, таким чином, у складі кримінального правопорушення відсутній предмет, який є обов'язковою ознакою об'єкта злочину, оскільки на автомобіль, який був описаний державним виконавцем та переданий на зберігання особі, не було накладено арешт.
Вироком Жовтневого районного суду м. Харкова від 27 вересня 2017 року обвинувачену особу було визнано невинуватою у вчиненні вищевказаного кримінального правопорушення, у зв'язку з недоведеністю наявності в його діях складу кримінального правопорушення та виправдано.
Апеляційною інстанцією скарга прокурора залишена без задоволення, зазначений вирок залишений без змін.