flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Боротьба за права на роботі!

09 жовтня 2017, 15:00

         Зрозуміло, що будь-якому роботодавцю не вигідно визнавати та розповсюджувати інформацію про нещасні випадки серед його працівників на виробництві. Але трудове законодавство чітко та всебічно захищає здоров’я громадян, що працюють. І надає їм гарантії та засоби себе захистити, у разі подібної трагедії.
         До Жовтневого районного суду м. Харкова звернувся Прозоров С.О. із заявою до відділення  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Харкові, Головного Управління держпраці у Харківській області, третя Особа Шевченко С.О. про встановлення факту нещасного випадку на виробництві.
         Останній перебував у трудових відносинах з СПДФО Шевченко С.О. на посаді автомийника мийки «Еволюшен» в м. Харкові. 30.03.2014 р. під час виконання трудових обов’язків, а саме з метою сушки килимів, виконуючи розпорядження роботодавця, сів в люльку автомобіля МАЗ, попередньо помістивши туди килими, та під час їх підняття на дах будівлі, на висоті приблизно семи метрів, люлька транспортного засобу обірвалася, внаслідок чого Прозоров С.О. з колегою впали вниз, отримавши тяжкі тілесні ушкодження .
         Акт про нещасний випадок на виробництві роботодавець складати відмовився. Харківською обласною МСЕК робітнику призначена третя група інвалідності без врахування того, що стався нещасний випадок на виробництві. І для вирішення питання про призначення трудової пенсії останній звернувся до суду для встановлення юридичного факту.
        Відповідач позов не визнавав в повному обсязі. Однак, заперечення виявились безпідставними та такими, що не відповідають нормам діючого законодавства.
        Рішенням Жовтневого районного суду м.Харкова від 22.07.2016 з цивільної справи № 639/7201/15-ц вимоги громадянина Прозорова С.О. задоволено. Встановлено факт перебування заявника у трудових відносинах з роботодавцем; останнього зобов’язано  здійснити відповідний запис в трудову книжку Прозорова С.О. Також встановлено факт нещасного випадку на виробництві, внаслідок якого заявник отримав каліцтво. Та зобов’язано Головне Управління держпраці у Харківській області утворити комісію, провести розслідування і  скласти акт по формі Н-1 про нещасний випадок на виробництві .
        Апеляційна скарга роботодавця ухвалою апеляційного суду Харківської області від 20.09.2017 відхилена. Рішення Жовтневого районного суду м.Харкова залишено без змін, справа після виправлення описки 06.10.2017 повернута до першої інстанції.