flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено обвинувальний акт у справі щодо представників ГО «Всеукраїньска організація «Потон»

07 червня 2021, 08:58

Нагадаємо, що ухвалою Харківського апеляційного суду від 04.02.2021 із Краснокутського районного суду Харківської області на розгляд до Жовтневого районного суду м. Харкова передано кримінальне справу за обвинуваченням 8 осіб – діячів ГО «Всеукраїнська організація «Потон».                                             

Так, відповідно до обвинувального акту, обвинуваченими було зареєстровано  Громадську організацію «Всеукраїнська організація «Потон», основним видом діяльності якої, за допомогою різних інтернет – ресурсів, вони позиціонували громадську діяльність. В період з 2018 до 2020 р. прихильники та учасники вищевказаної ГО групами різних складів, під виглядом акцій, спрямованих на усунення фактів незаконної господарської діяльності, пов’язаної з торгівлею ліками, що містять у своєму складі наркотичні засоби, алкогольними напоями, незаконною вирубкою лісів, скоїли ряд кримінальних правопорушень.  

Серед яких:   


- двох харків’ян обвинувачено  у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб), ч. 2 ст. 189 (вимагання, вчинене групою осіб з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна ), ч. 1 ст. 345 Кримінального кодексу України (погроза вбивством щодо працівника правоохоронного органу, у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків ), ст. 348 Кримінального кодексу України (вбивство або замах на вбивство працівника правоохоронного органу, у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків),   - трьох харків’ян - у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 345 Кримінального кодексу України (погроза вбивством щодо працівника правоохоронного органу, у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків), 

         
- трьох харків’ян - у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб).   

Хуліганські дії проявились у здійсненні ряду злочинних дій проти мережі аптек ТОВ «ДОБРО ДІЙ АВД», а саме: провокуванні конфліктів із працівниками аптек, грубому порушенні громадського порядку, пошкодженні майна в середині приміщення аптек, підриванні в них петард, спалюванні ліків.             

Крім того, для припинення вищевказаних дій щодо ТОВ «ДОБРО ДІЙ АВД», внаслідок яких могло бути пошкоджено майно цього підприємства з боку представників зазначеної ГО, останні почали вимагати сплати щомісячно певних грошових сум за не вчинення будь-яких злочинних дій.                                                                                             

Також, відповідно до обвинувального акту, обвинувачені маючи на меті вчинити тиск на службову особу, здійснили погрози насильством працівнику правоохоронного органу, а саме начальнику Богодухівського ВП ГУНП в Харківській області, у зв’язку із виконанням ним своїх службових обов’язків.

Та в червні 2020 року, внаслідок реакції на пролітання безпілотного літального апарату над представниками ГО «Всеукраїнська організація «Потон»,  обвинуваченими у службовому автомобілі було утримано трьох працівників УСБУ в Харківській області, куди останні перемістились після усвідомлення реальності застосуванням психологічного впливу та загроз з боку співучасників. В’їзд та виїзд вищевказаної машини було заблоковано з обох напрямків. У зв’язку із відмовою працівників служби безпеки виходити з автівки, останню було пошкоджено битою, проколото покришки всіх колес. Та, крім того,  застосовано вогнепальну зброю (пістолет марки ПМР) по автомобілю, пошкодивши праве бокове скло багажного відсіку.

Справа перебуває в провадженні колегії суддів: головуючий - Васильєва Н.М., члени колегії - судді Чижиченко Д.В. та Кісь Д.П.

Єдиний унікальний номер справи № 627/83/21.

04.06.2021 року - судове засідання відбулось при повній явці учасників процесу. Судом оголошено обвинувальний акт справи. Встановлено порядок дослідження доказів. Відмовлено у задоволенні заяви захисників про відвід колегії суддів при розгляді справи. Заплановано проведення допиту потерпілих.

Наступний судовий розгляд призначено на 11.06.2021 року на 11:00 год.