flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бездіяльність органів поліції та прокуратури призвели до подачі особою позову до них про стягнення моральної шкоди

05 жовтня 2021, 10:39



   Так, 01 жовтня 2021 року до Жовтневого районного суду м. Харкова уродженцем Харківської області подано позов до керівника Харківської окружної прокуратури, прокуратури Харківської області, Головного управління Національної поліції в Харківській області, дізнавача Харківського відділу поліції про відшкодування моральної шкоди, завданої бездіяльністю останніх.
   Відповідно до позову, заявник є потерпілим в об’єднаному кримінальному провадженні за статтями Кримінального кодексу України: катування, погроза вбивством та порушення недоторканності приватного життя. Досудове розслідування зазначеного провадження здійснюється органами поліції та прокуратури з 2019 року. Тричі слідчими поліції виносились постанови про закриття вищевказаного кримінального провадження. І тричі вказані постанови скасовувались слідчими суддями Харківського районного суду Харківської області. Провадження повернуто до слідчого відділу поліції в Харківській області для продовження досудового розслідування.
   З приводу бездіяльності дізнавача та посадових осіб поліції позивач неодноразово звертався із скаргами до Головного управління Національної поліції в Харківській області (близько 20 скарг), але жодної відповіді не отримав.
   У зв’язку з викладеним, заявником 07.03.2021 року подано скаргу на недотримання розумних строків досудового розслідування. Однак, з причини не розгляду вказаної скарги органами прокуратури, та відсутністю будь-яких постанов щодо цього з їх боку, позивач був вимушений звертатися до суду з проханням, зобов’язати органи прокуратури розглянути вищевказану його скаргу від 07.03.2021 року, вчинити відповідні процесуальні дії за наслідками її розгляду або надати на неї відповідь у вигляді мотивованої постанови. Всі його скарги (7 скарг) були задоволені слідчими суддями з встановленням граничних строків розгляду. Однак, жодної ухвали слідчих суддів органами прокуратури не виконано, жодної слідчої дії не проведено.
   У зв’язку із виниклими моральними стражданнями позивача, втратою нормальних життєвих зв'язків, необхідністю додаткових зусиль для організації свого життя, втратою душевного спокою, порушенням сну, постійним перебуванням у роздратованому стані, втомою та байдужістю, у позивача через стрес, пов’язаний із бездіяльністю відповідача, зіпсувалися відносини з оточуючими людьми. Незаконна бездіяльність відповідачів відобразилось на його здоров’ї, підвищився тиск, що призвело до його моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв'язків, і що вимагає від нього додаткових зусиль для організації життя.
   Останній просить суд - стягнути шляхом списання коштів через Державну казначейську службу України на його користь, відшкодування моральної шкоди у розмірі 700 000 грн. А також зобов’язати Головне управління Національної поліції в Харківській області, звільнити працівника поліції - дізнавача в його справі. Та винести окрему ухвалу до кадрової комісії прокурорів стосовно притягнення до відповідальності керівника Харківської окружної прокуратури .
   Справу зареєстровано за єдиним унікальним номером 639/6667/21 та розподілено в провадження судді Труханович В.В.
   04.10.2021 у вказаній цивільній справі відкрито провадження .
   Підготовче судове засідання призначено на 02.11.2021 на 14.00