flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовжено строк тримання під вартою двом обвинуваченим - представникам ГО «Всеукраїньска організація «Потон»

11 січня 2022, 15:11

Нагадаємо, що ухвалою Харківського апеляційного суду від 04.02.2021 року із Краснокутського районного суду Харківської області на розгляд до Жовтневого районного суду м. Харкова передано кримінальне провадження за обвинуваченням 8 осіб – діячів ГО «Всеукраїнська організація «Потон».

Так, відповідно до обвинувального акту, обвинуваченими було зареєстровано Громадську організацію «Всеукраїнська організація «Потон», основним видом діяльності якої, за допомогою різних інтернет – ресурсів, вони позиціонували громадську діяльність. В період з 2018 до 2020 р. прихильники та учасники вищевказаної ГО групами різних складів, під виглядом акцій, спрямованих на усунення фактів незаконної господарської діяльності, пов’язаної з торгівлею ліками, що містять у своєму складі наркотичні засоби, алкогольними напоями, незаконною вирубкою лісів, скоїли ряд кримінальних правопорушень.

Серед яких:
- двох харків’ян обвинувачено у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб), ч. 2 ст. 189 (вимагання, вчинене групою осіб з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна), ч. 1 ст. 345 Кримінального кодексу України (погроза вбивством щодо працівника правоохоронного органу, у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків), ст. 348 Кримінального кодексу України (вбивство або замах на вбивство працівника правоохоронного органу, у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків),
- трьох харків’ян - у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 345 Кримінального кодексу України (погроза вбивством щодо працівника правоохоронного органу, у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків),
- трьох харків’ян - у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб).

Хуліганські дії проявились у здійсненні ряду злочинних дій проти мережі аптек ТОВ «ДОБРО ДІЙ АВД», а саме: провокуванні конфліктів із працівниками аптек, грубому порушенні громадського порядку, пошкодженні майна в середині приміщення аптек, підриванні в них петард, знищення лікарських засобів шляхом спалювання.

Крім того, для припинення вищевказаних дій щодо ТОВ «ДОБРО ДІЙ АВД», внаслідок яких могло бути пошкоджено майно цього підприємства з боку представників зазначеної ГО, останні почали вимагати сплати щомісячно певних грошових сум за не вчинення будь-яких злочинних дій.

Також, відповідно до обвинувального акту, обвинувачені маючи на меті вчинити тиск на службову особу, здійснили погрози насильством працівнику правоохоронного органу, а саме начальнику Богодухівського ВП ГУНП в Харківській області, у зв’язку із виконанням ним своїх службових обов’язків.

Та в червні 2020 року, внаслідок реакції на пролітання безпілотного літального апарату над представниками ГО «Всеукраїнська організація «Потон», обвинуваченими у службовому автомобілі було утримано трьох працівників УСБУ в Харківській області, куди останні перемістились після усвідомлення реальності застосуванням психологічного впливу та загроз з боку співучасників. В’їзд та виїзд вищевказаної машини було заблоковано з обох напрямків. У зв’язку із відмовою працівників служби безпеки виходити з автівки, останню було пошкоджено битою, проколото покришки всіх колес. Та, крім того, застосовано вогнепальну зброю (пістолет марки ПМР) по автомобілю, пошкодивши праве бокове скло багажного відсіку.

Справа перебуває в провадженні колегії суддів : головуючий - Васильєва Н.М., члени колегії - судді Чижиченко Д.В. та Кісь Д.П.

Єдиний унікальний номер справи № 627/83/21.

11.01.2022 року судове засідання відбулось. Вирішувалось питання щодо продовження строку тримання під вартою двох обвинувачених. Строк тримання під вартою продовжено до 11.03.2022. Також триває дослідження письмових доказів справи, матеріали якої налічують більше 20 томів.

Наступне судове засідання призначено на 14.01.2022 року на 12.00 год.