flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС обговорив із представниками проєктів міжнародної допомоги пріоритетні напрями співпраці

07 червня 2022, 11:09

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв взяв участь в онлайн-зустрічі представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права, організованій програмою USAID «Справедливість для всіх».

Учасники заходу обговорили питання щодо координації діяльності донорів, спрямованої на підтримку роботи з притягнення росії до відповідальності за скоєні в Україні під час війни та пов’язані з війною злочини.

Всеволод Князєв подякував представникам проєктів USAID за технічну допомогу та підтримку судової системи України, яка надавалася, особливо упродовж трьох місяців війни. Також Голова ВС висловив вдячність керівнику програми USAID «Справедливість для всіх» Девіду Вону за сприяння в організації його участі у ХІІ щорічній конференції голів верховних судів країн Центральної та Східної Європи.

Під час свого виступу Всеволод Князєв зауважив, що пріоритети потреб судової системи, у тому числі в рамках співпраці з міжнародними партнерами, суттєво змінилися через війну. З огляду на це Голова ВС звернув увагу на нагальні проблеми, які можуть бути розв’язані за підтримки проєктів міжнародної допомоги.

Серед пріоритетних напрямів подальшої співпраці він виділив, зокрема, забезпечення безперервного здійснення правосуддя під час війни, яке охоплює доопрацювання законопроєкту про дистанційний режим роботи судів з урахуванням міжнародного досвіду роботи судів в умовах пандемії, а також відновлення зруйнованих і пограбованих приміщень судів на деокупованих територіях.

Крім того, Голова ВС наголосив на необхідності оптимізації структури судів шляхом укрупнення, що сприятиме економії видатків на їх фінансування та допоможе запобігти ситуаціям, коли через нестачу кадрів у судах неможливо створити колегію суддів. До того ж важливим є якнайшвидше відновлення роботи Вищої ради правосуддя, за відсутності якої неможливо сформувати склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а отже й провести конкурс на зайняття вакантних посад суддів.

Ще одним пріоритетним напрямом співпраці, за словами Всеволода Князєва, має стати забезпечення розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних та військових злочинів.

«До українських судів уже масово надходять справи щодо воєнних злочинів. Разом із тим досвіду розгляду цієї категорії справ у суддів небагато. З огляду на це виникає необхідність у системному навчанні суддів щодо специфіки розгляду таких кримінальних проваджень, кваліфікації дій обвинувачених та призначення покарання за воєнні злочини, з урахуванням змін, унесених до матеріального та процесуального законодавства», – зазначив Голова ВС.

Керівник програм розвитку демократії та врядування відділу сприяння розвитку демократії та врядування регіональної Місії USAID в Україні та Білорусі Олександр Піскун зауважив, що за сприяння донорів постійно триває активна робота над вирішенням актуальних для судової влади питань, таких як цифровізація судочинства, реструктуризація судової системи, а також забезпечення діяльності Етичної ради й Конкурсної комісії з добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Керівник програми USAID «Справедливість для всіх» Девід Вон запевнив, що програма готова й надалі надавати підтримку судовій владі України в реалізації зусиль, спрямованих на забезпечення безперервної роботи судів. Це стосується як вироблення концепції дистанційного правосуддя й оптимізації мережі судів, так і необхідної технічної та експертної допомоги у надскладний для України час.