flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо звернення судів Тернопільщини про тиск на суд

23 січня 2015, 09:49
До Ради суддів України надійшло чергове звернення щодо вчинення тиску на суд та нападу на суддів.  Так, "16 січня близько 15:30 до приміщення Кременецького районного суду Тернопільської області увірвалася група невідомих осіб у масках, які словесно погрожували служителям Феміди. Згодом  названу суддю та голову суду силоміць вивели із зали суду і запхали до сміттєвого баку".
 Прес-центр судової влади констатує, що такі випадки стають частішими, а подібні провокації та акції тиску на суд набувають загрозливого характеру.
Нещодавно вже йшлося про аналогічні акції під будівлею Цюрупинського районного суду Херсонської області, подібні ситуації із застосуванням погроз та закликами до фізичної розправи були в Приморському районному суді м. Маріуполя Донецької області та Придніпровському районному суді м. Черкаси.
За таких обставин нав‘язується думка про можливість вирішення судової справи шляхом насильницьких дій, які за певних обставин можуть призвести до втрати життя та здоров‘я громадян держави.
Незалежність судів визначено в Україні як конституційний принцип організації та функціонування судової влади з метою забезпечення права осіб на справедливий судовий захист.
Українська держава із прийняттям Конституції задекларувала гарантії незалежності і недоторканності суддів як носіїв судової влади та самостійності судів як судових органів.
Адже, як відомо, незалежність і недоторканність суддів є невід’ємною ознакою правової держави та однією з фундаментальних засад демократичного суспільства.
Згідно з Конституцією та законами України,  суди вирішують передані їм справи неупереджено на основі поданих сторонами обвинувачення та захисту доказів. Перегляд судових рішень можливий лише у передбачений процесуальним законом спосіб. Проведення масових акцій з метою схилити суд до ухвалення бажаного судового рішення є нічим іншим як спробою тиску на суд і втручанням у його діяльність. Нагадаємо, відповідно до статті 126 Конституції України вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється і тягне за собою юридичну відповідальність.
Прес-центр судової влади звертає увагу представників громадянського суспільства на неприпустимість подібних дій у судах та усвідомлення подальшої відповідальності за вчинення протиправних дій щодо суддів та працівників судів.