flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо звернення Рівненського апеляційного господарського суду про втручання в роботу

23 січня 2015, 09:50

 "Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю…Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави", - проголошує стаття 3 Конституції України.

 

         На жаль, саме такі принципи ставляться під загрозу окремими громадянами, групами осіб, об‘єднаннями громадян. Насамперед, йдеться про перешкоджання діяльності суду, втручання у ведення судового засідання, погрози на адресу суддів та працівників апаратів судів.

         Протягом останніх місяців на адресу Ради суддів України надійшло чимало звернень щодо фактів тиску на суддів, а також повідомлень про погрози на їхню адресу та на адресу працівників судів, що свідчить про намагання вплинути на прийняття судових рішень.

Зокрема, колективи судів Рівненського апеляційного господарського суду, Приморського районного суду м. Маріуполя Донецької області,  Цюрупинського районного суду Херсонської області, Придніпровського районного суду м. Черкаси, Кременецького районного суду Тернопільської області, Тернопільського міськрайонного суду звернулись до органів державної влади та органів суддівського самоврядування з метою вжиття невідкладних заходів, спрямованих на гарантування безпеки суддів та працівників апарату судів, а також громадян України – відвідувачів судів.

Як відомо, функція судів здійснювати правосуддя на засадах верховенства права є однією із основних складових правової та демократичної держави. Запорукою цього є незалежність і неупередженість суддів. Втручання в процес правосуддя, посягання на життя та здоров'я суддів, а також зухвала поведінка осіб в залі суду  призводять  до порушення Конституції України та законів, суттєво впливають на незалежність та безсторонність судової влади, а також наражають на небезпеку пересічних громадян – відвідувачів судів.

Прес-центр судової влади звертається до громадян, об‘єднань громадян, груп осіб з проханням розуміти наслідки вчинених протиправних дій та усвідомлювати відповідальність за них, що може спричинити притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Прес-центр судової влади, вкотре наголошуючи на необхідності реформування судової влади, одночасно звертає увагу на те, що штучне руйнування авторитету судової влади в державі породжує недовіру до країни та принижує Україну як державу, яка декларує дотримання європейських принципів і стандартів.

Разом з тим, варто наголосити, що незважаючи на звернення Рівненського апеляційного господарського суду до відповідних органів жодного рішення у справі втручання в роботу суду, перешкоджання діяльності суду чи тиску на суд не було прийнято.