flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ЗМІ! Старшого інспектора ювенальної превенції СППП Новобаварського ВП ГУ НП в Харківській області притягають до відповідальності за службову недбалість щодо катування дитини у родині харків’ян.

17 квітня 2019, 09:49

          Нагадаємо, що 09.10.2018 Жовтневим районним судом м. Харкова винесено вирок стосовно родини харків’ян («справа про жахливих батьків», унаслідок дій яких помер хлопчик 2013 року народження) у злісному невиконанні обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки (ст.166 Кримінального кодексу України), в умисних тяжких тілесних ушкодженнях (ст. 121 Кримінального кодексу України), катуванні (ст.127 Кримінального кодексу України). Кримінальна справа № 639/7625/17.
           Водночас правоохоронними органами було виявлено факт, що родичі цієї родини намагалися зарадити трагедії і повідомляли про факти катування дитини Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Новобаварського району м. Харкова. Проте належного реагування не отримали.
        Крім того, правоохоронцями встановлено, що старшим інспектором ювенальної превенції СППП повідомлення про факти катування дитини, яке надійшло від вищевказаного Центру, залишилось без своєчасного (у триденний строк) розгляду та проведення будь-яких заходів, спрямованих на виявлення дитини, що перебувала в складних життєвих обставинах і потребувала сторонньої допомоги, а також для забезпечення захисту її життя та попередження трагедії. Інспектором не було здійснено відвідання постраждалої дитини, не було вжито заходів щодо її термінового вилучення із сім’ї та подальшого влаштування у відповідні ограни, не було проінформоване керівника органу досудового розслідування для попередньої кваліфікації факту та внесення інформації до ЄРДР, не було здійснено будь-яких превентивних заходів із батьками потерпілої дитини та не проінформовані компетентні служби та відомства щодо вчинення насильства в родині.
         За вказаним фактом прокуратурою Харківської області було складено обвинувальний акт стосовно старшого інспектора ювенальної превенції СППП Новобаварського ВП ГУ НП в Харківській області. Інспектор обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки – смерть дитини). 09 квітня 2019 року обвинувальний акт надійшов до Жовтневого районного суду м. Харкова. Справа № 639/2151/19 перебуває у провадженні судді Макарова В. О.
          Підготовче судове засідання у зазначеній кримінальній справі відкладено на 24 квітня 2019 року на 12.00 год. за клопотанням захисника.