flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доопрацьовується тренінг для слідчих суддів

04 лютого 2020, 10:52

    Національною школою суддів України у співпраці з проектом Консультативної місії Європейського Союзу 3 та 4 лютого 2020 року продовжено проведення засідання робочої групи із доопрацювання матеріалів тренінгу з навчального курсу для суддів на тему : «Актуальні питання щодо надання слідчим суддею дозволу на проведення обшуку, огляду, доступу до речей». У зазначеному заході взяв участь суддя нашого суду Курило Володимир Олександрович.

    Основна мета тренінгу – сформувати у суддів правильне розуміння ролі слідчого судді щодо захисту прав людини під час розгляду клопотань щодо проведення обшуків, оглядів та надання дозволів на тимчасові доступи до речей і документів. Навчити їх розуміти міжнародні стандарти щодо забезпечення прав людини на приватне та сімейне життя та права власності під час розгляду вищевказаних клопотань, особливості розгляду щодо проникнення до володіння окремих категорій осіб (адвокатів, нотаріусів, депутатів та інш.), мотивування рішення, особливості викладення резолютивної частини ухвал та наслідки їх невиконання та інше.

     До розробки тренінгу залучені досвідчені судді Харківської,  Полтавської областей та міста Києва. Обговорено новели зазначеної теми, проблемні питання данного напрямку та шляхи їх подолання. Під час засідання групи розробників продовжено напрацювання матеріалу стосовно особливостей розгляду зазначених клопотань, без ухвали слідчого судді, щодо можливостей виходу за межі заявлених вимог, щодо строків дії ухвал та їх оформлення (кількість оригіналів та копій), щодо виклику сторін та осіб, у яких перебувають речі та документи та багатьох інших питань.
   Сподіваємось, навчання на даному розробленому тренінгу суддів у майбутньому, принесе їм багато знань, досвіду та практичних навиків вирішення обговорюваних проблем.