flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Небезпечно навіть у себе на сходовому майданчику

09 січня 2018, 16:39

        Відпускаючи дітей на вулицю, батьки постійно їм наказують, уникати небезпечних місць, бути обережними на дорозі та біля будівництва, минувати натовпи тощо. Однак, небезпека іноді очікує підростаюче покоління навіть на сходовому майданчику біля їх рідної оселі…
        Так, 13.09.2017 Жовтневим районним судом м.Харкова було винесено вирок з кримінальної справи № 639/3760/17, яким уродженця м.Харкова , що має 5 судимостей, визнано винним у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 156 (розбещення неповнолітніх) та ч. 2 ст. 187 КК України ( розбій).
        Засуджений , будучи особою, яка раніше вчинила розбій, 23.04.2017 року знаходячись на сходовому майданчику одного із під’їздів будинку по вул. Григорівське шосе м. Харкова, здійснив відносно малолітньої дівчини напад з метою заволодіння будь-яким її майном, поєднаний із погрозою застосування насильства небезпечного для життя та здоров’я. Використовував як знаряддя злочину заздалегідь заготовлений ніж, який приставив до горла потерпілої колото-ріжучою частиною, та вимагав від дівчини віддати йому належний їй мобільний телефон. Однак, не зважаючи на те, що потерпіла дістала зі своєї сумки належний їй мобільний телефон «Nokia 5230», для того, щоб віддати його нападнику, їй вдалося відштовхнути останнього та втекти з місця події.
Надалі, але вже пізніше , той самий засуджений, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, у під’їзді іншого будинку тієї ж вулиці , використовуючи свою фізичну перевагу над іншою малолітньою дівчиною, діючи проти волі останньої, почав реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на вчинення розпусних дій щодо неї, висловлюючи при цьому на її адресу погрози фізичної розправи, в разі невиконання його вимог. Потім засуджений, усвідомлюючи протиправний характер свого злочинного діяння, оголивши статеві органи, примусив малолітню потерпілу торкатися до них руками та продовжував застосовувати фізичну силу. Однак, протиправні дії злочинця були припинені батьком потерпілої, який, дякувати Богові, увійшов до під’їзду, та затримав розпусника на місці скоєння злочину.
        Засудженому призначено покарання за розбій , що скоєний повторно, у виді 7 років позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю; та за розбещення неповнолітніх у виді 8 (восьми) років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначено остаточне покарання у вигляді 8 (восьми) років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.
        До набрання вироком законної сили засудженому продовжено дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою .
        З боку прокуратури на вищевказаний вирок було подано апеляційну скаргу. Однак, пізніше до апеляційного суду Харківської області надійшла заява про відмову від останньої, у зв’язку з чим суд апеляційної інстанції своєю ухвалою закрив апеляційне провадження.
        Апеляційних скарг з боку потерпілих подано не було.